Geloof en een elektrische tandenborstel,

toothbrush wat hebben die twee met elkaar te maken? Zo op het eerste gezicht natuurlijk helemaal niks.
Maar toch viel me pas zomaar in, dat er best wel overeenkomsten zijn.
Het was op een moment dat ik mijn tandenborstel na een nachtje opladen, weer gebruikte. Sjonge, wat een kracht en energie had dat ding weer!
Toen ik hem de avond ervoor maar weer eens op de oplader plaatste, had ik niet eens het idee dat hij aardig leeg begon te raken. Pas nu, nu hij weer was opgeladen, viel het verschil mij op.
Natuurlijk kon ik er gisteren ook nog prima mee poetsen. Zelfs als hij helemaal leeg is, is het nog steeds een tandenborstel, kan ik hem nog steeds gebruiken.
Maar regelmatig een nachtje op de oplader, dat maakt een enorm verschil. En zoals gezegd: dat merkte ik pas nadat hij weer was opgeladen.

Wat heeft dat met geloven te maken? Vraagt u zich nu waarschijnlijk af.
Wel, dit: Ik hoorde pas iemand zeggen (en dat hoort u waarschijnlijk ook regelmatig): ‘Ik heb de kerk helemaal niet nodig om te geloven, in m’n eentje lukt dat ook prima.’
En dat kan zeker waar zijn, geloof zit in je hart, is iets van jezelf. Maar toch, als ik aan die tandenborstel denk…
Door naar de kerk te gaan, of thuis mee te luisteren met een kerkdienst of anderszins, krijg je net die extra stroomstoot, nieuwe energie, nieuwe kracht.
Net zoals ik met die tandenborstel, zelfs helemaal zonder stroom, echt mijn tanden wel kan poetsen, zo kun je ook in je eentje geloven. Alleen gaat het moeizamer, het kost veel meer energie. Je doet jezelf eigenlijk tekort, je kunt zoveel meer ontvangen!
Zoals ik na het opladen van de tandenborstel pas merkte hoe fijn het weer poetste, zo mag je je ook laten opladen door een mooie preek, door de uitgesproken zegen. Nieuwe energie, nieuwe bezieling!

Misschien zegt u: ik poets altijd met een gewone tandenborstel, dus dit gaat niet over mij…
Tja, bedenk dan maar dat op z’n tijd een nieuwe tandenborstel aanschaffen ongeveer hetzelfde effect heeft! Nieuwe energie, nieuwe poetskracht.
Goed voor je gebit zorgen is belangrijk, goed voor je ziel zorgen nog veel belangrijker!